ISO 22000:2005 / HACCP

ISO 22000:2005 / HACCP

Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων – Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου

ISO 22000:2005 / HACCP

Το πρότυπο ISO 22000 είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως πρότυπο διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων. Το ISO 22000 θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (ΣΔΑΤ).
Το πρότυπο αποσκοπεί στην εναρμόνιση, σε παγκόσμια κλίμακα, του τρόπου εφαρμογής των διεθνώς αποδεκτών αρχών HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) από τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων ώστε να διατίθενται ασφαλή τρόφιμα στον καταναλωτή.
Βάσει του ισχύοντος, πλέον, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, που αντικαθιστά την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) για τις επιχειρήσεις που : 

- Παρασκευάζουν 
- Μεταποιούν 
- Παράγουν 
- Συσκευάζουν 
- Αποθηκεύουν 
- Μεταφέρουν 
- Διανέμουν 
- Διακινούν 
- Προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα 

Περιλαμβάνονται δηλαδή συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης κ.λ.π. 
 
Οφέλη από την εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων:
- Αξιολόγηση και έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων.
- Διασφάλιση και πρόληψη της εμφάνισης κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.
- Δυνατότητα προβολής της υγιεινής (από την άποψη της ασφάλειας για τον πελάτη) των τροφίμων που παράγονται.
- Μείωση του κόστους κυρίως από τη μείωση των απωλειών εσωτερικά στις φάσεις διακίνησης των τροφίμων.
- Μείωση του κινδύνου αποζημιώσεων κ.τ.λ. που τυχόν οφείλονται σε παραβάσεις του κώδικα τροφίμων κ.τ.λ.
- Εναρμόνιση της Επιχείρησης με τη νομοθεσία.
 
Η διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων περιλαμβάνει τις κάτωθι φάσεις: 
 
Αξιολόγηση – Προετοιμασία της επιχείρησης
Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου γίνεται καταγραφή όλων των διεργασιών, των αρμοδιοτήτων του προσωπικού και των απαιτήσεων των πελατών. Εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες και σημεία βελτίωσης.
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων
Σε αυτό το στάδιο συντάσσονται οι υπάρχουσες διαδικασίες βελτιώνονται με βάση το πρότυπο και καλές πρακτικές και αναπτύσσονται νέες διαδικασίες. Ορίζεται η πολιτική ποιότητας, οι δείκτες και οι στόχοι. Οι διαδικασίες του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων οριστικοποιούνται και εγκρίνονται από την Διοίκηση. 
Εκπαίδευση προσωπικού
Όλο το προσωπικό εκπαιδεύεται στην εφαρμογή και τήρηση των διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων. 
Δοκιμαστική Εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων
Εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων από την επιχείρηση.  Εσωτερική επιθεώρηση του συστήματος για καταγραφή τυχόν αδυναμιών και βελτιώσεων που προέκυψαν από την εφαρμογή.  
Πιστοποίηση της επιχείρησης
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων πιστοποιείται από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης.